Velkommen

10-07-2018

EyeFoss-analyser af byg bliver branchestandard til høst

  • EyeFoss-analyseapparatet, der er udviklet i samarbejde mellem den danske kornbranche og Foss-koncernen, er klar til at analysere bygprøver allerede i høst 2018.
  • Apparatet vil med stor hastighed, præcision og ensartethed kunne bestemme beskadigede kerner og fremmede arter.

Avanceret kamerateknologi tager over fra det trænede øje i den kommende høst, når helt ny teknologi bliver introduceret i kornlaboratorier over hele landet. Det sker med det nye EyeFoss-analyseapparat, som bruger avanceret kamerateknologi til at øge hastigheden og kapaciteten betragteligt i forhold til i dag. EyeFoss er udviklet af FOSS Analytical A/S i samarbejde med den danske kornbrancheorganisation, DAKOFO, og SEGES.

EyeFoss tager et digitalbillede af hver kerne separat og vil mere end tidoble antallet af kerner, der analyseres i en enkelt kornprøve, og dermed mindskes den statistiske usikkerhed i forhold til de hidtidige, manuelle analysemetoder. EyeFoss skal i første omgang bruges til analyser af byg.

EyeFoss vil kunne anvendes til at vurdere flere vigtige parametre i kornprøver, herunder bestemmelse af fremmede arter som for eksempel hvede i bygprøver. Analyseapparaterne vil desuden supportere, styrke og effektivisere analyser til bestemmelse af afskallede kerner i byg, som mange landmænd havde fokus på i høst 2017.

 

Ny teknologi skal skabe ny branchestandard

I mere end 25 år har kornbranchen baseret kornanalyser på NIT Netværket. Mens NIT’en kan måle biokemiske parametre som protein, vand og stivelse, har man hidtil manglet en teknologi, der kan benyttes til andre typer kvalitetsparametre i korn.

”DAKOFO og FOSS indledte i 2017 et strategisk samarbejdsprojekt for at modne EyeFoss-teknologien med henblik på at implementere analysekonceptet i et dansk EyeFoss Netværk i kornbranchen. EyeFoss Netværket vil supplere det eksisterende NIT Netværk, som vi anvender i dag. Det betyder, at vi nu har en hurtig og automatiseret teknologi, som kan anvendes af branchens virksomheder,” siger direktør i DAKOFO, Asbjørn Børsting.

 

Yderligere information:

Asbjørn Børsting, direktør, DAKOFO: asb@dakofo.dk; +45 3374 6678

 

Fakta: EyeFoss

  • EyeFoss er udviklet af FOSS og er designet til at måle en række kvalitetsparametre i korn, som man ikke i dag kan analysere for i det eksisterende NIT Netværk.
  • Måleteknologien i EyeFoss’en bygger på digital billedanalyse.
  • EyeFoss’en introduceres i kornbranchen som en netværksløsning – på samme måde som vi kender fra NIT Netværket.
  • Principperne om et frivilligt branchesamarbejde med central overvågede instrumenter, som kendes fra NIT Netværket, er videreført i EyeFoss Netværketet
  • I høst 2018 vil EyeFoss’en kunne anvendes til kvalitetsbestemmelse af maltbygprøver