Velkommen

09-07-2019

EyeFoss Netværket udbygges til den kommende høst

  • EyeFoss-analyseapparatet, der er udviklet i samarbejde mellem den danske kornbranche og FOSS-koncernen, blev introduceret til at analysere prøver af maltbyg i høst 2018.
  • Apparatet kan analysere kornprøver hurtigt og effektiv, og kan bestemme beskadigede kerner og fremmede arter med stor nøjagtighed og ensartethed.
  • Til høsten 2019 fortsættes anvendelsen af EyeFoss´en til analyser i maltbyg. Endvidere tages apparatet også i brug til analyser af hvede. Her bliver det muligt at analysere for knækkede hvedekerner og fremmede arter i hvede.
  • Antallet af instrumenter i Netværket er også øget.


Mange kvalitetsparametre i korn er baseret på kernernes udseende og har traditionelt været bestemt ved visuel klassificering, hvilket er både tidskrævende og svært at standardisere. Til høsten 2018 introducerede den danske kornbranche derfor EyeFoss’en til erstatning for de visuelle analyser. EyeFoss’en er en banebrydende teknologi, udviklet af FOSS Analytical A/S i samarbejdet med den danske brancheorganisation DAKOFO og SEGES.


Ved hjælp af et avanceret kamera tager EyeFoss’en et digitalt billede af den enkelte kerne i en kornprøve, hvorefter kernens visuelle egenskaber klassificeres matematisk og sammensætningen i den samlede prøve beregnes. Ligesom NIT Netværk, som har tjent kornbranchen fremragende i mere end 25 år, er EyeFoss Netværket indført som et branchedækkende samarbejde, hvor instrumenterne er centralt overvåget og styret. De to netværker supplerer hinanden anvendelsesmæssigt, idet NIT’en måler biokemiske parametre som protein, vand og stivelse i korn og andre afgrøder, mens EyeFoss’en bestemmer fænomener som beskadigede kerner eller fremmede arter.


Gode erfaringer fra høsten 2018


EyeFoss Netværket blev introduceret til måling af maltbyg i høsten 2018. Introduktionen af det nye analysekoncept forløb planmæssigt – med et godt samarbejde mellem FOSS og kornvirksomhederne og i god dialog med landbruget og rådgivningstjenesten. Samlet set fik EyeFoss Netværket således en overbevisende og tillidsskabende start i 2018.


På den baggrund er det naturligvis blevet besluttet at benytte EyeFoss Netværket til analysering af maltbyg også til høsten 2019. Desuden at åbnes for analysering af hvede. Her bliver det muligt at analysere for knækkede kerner i hvede, samt for byg, rug og havre i hvede.

 

Tillid til den nye teknologi


”EyeFoss Netværket har på alle måder levet op til forventningerne, og samarbejdet imellem de involverede parter har fungeret upåklageligt. Derfor er det oplagt at udvide samarbejdet i 2019 med de næste skridt henimod fuldt udbygget løsning på linje med NIT Netværket” siger direktør i DAKOFO, Asbjørn Børsting.